Menu Sluiten

Hoe is ‘Dansen in de stad’ ontstaan?

Door Anne Horster

Al vele jaren woon ik in het hart van Den Bosch. De klokken en het carrillon (Beiaard) van de St. Jan maken deel uit van mijn leven. Ik heb vaak de neiging gehad om erop te dansen. Dans is voor mij een natuurlijk medicijn. Als ik me niet lekker voel en ik heb gedanst is dat helemaal weg. Als ik dans met aandacht dan vind ik een dieper gevoel van vrede en verbind ik met mijn inspiratie.
In 2016 gaf ik danslessen en had een cyclus dansen op bijzondere locaties. Een van de locaties was het dansen op de Parade op de klanken van de St. Jans beiaard. In overleg met Joost van Balkom hadden mijn cursisten een ‘Dans met rode doeken’ (zie youtube) op muziek van de film Amelie gedanst die Joost had vertaald op de beiaard.
Ik genoot van hen en wilde zelf ook gaan dansen.
Tijdens Dialoog Den Bosch had ik mijn droom voorgelegd om samen met anderen vrij te dansen op het plein.
Hoe leuk zou het zijn om 1 x in de maand elkaar te ontmoeten in de stad en dan te dansen op liedjes die gespeeld worden op de beiaard en zijn aangevraagd door de dansende mensen zelf.
Op woensdag 1 februari 2017 was het zover. Joost van Balkom speelde ‘Sous le ciel de Paris’, muziek uit de film ‘Amelie’ en nog veel meer liedjes. Het was bijzonder/speciaal om zo de Parade te beleven, contact met de galmende beiaardklanken en de constatering van vorm en ritme in de gelegde kinderkopjes en de ruimte van het plein omringd door de kastanje bomen in de februari zon. Er speelde een klein windbriesje mee. Een werkelijke totaalbeleving. Zo is er iedere maand gedanst door weer en wind op de prachtige klanken van de St. Jansbeiaard. Soms alleen, met twee of met een kleine club mensen, altijd voorbijgangers uitgenodigd om mee te doen.
Zo waren er persoonlijk genodigden en enthousiaste reacties van een groep jongens van een brugklas uit Eindhoven, een groepje vrouwen die samen de stad bezochten, twee mensen uit het noorden van het land die het ergens gelezen hadden en speciaal waren gekomen voor dit jonge dansevenement.
Wat was het leuk om dat te delen met anderen, een glinstering in de ogen en een glimlach verscheen bij een ieder die meedeed, zweetdruppeltjes aan het eind, een echte work-out als je wilt of gewoon even een dansje voor onderweg, en daar doe je het voor.
De wereld een beetje mooier maken. Mensen verbinden met zichzelf, de ander en de klanken van de beiaard, meestal gespeeld door Joost van Balkom.. Wow!!
Maar zo’n groot plein vullen, dat vraagt om een organisatie.. Eind 2017 kwamen
Brechtje Verboven en Annerie van Asch dansen en waren enthousiast. Ze hielpen mee om het meer gestalte te geven en zo ontstond in september 2018 team ‘Dansen in de Stad’.
Inmiddels dansen we ook dit jaar 1 x in de maand op de klanken van de beiaard van het stadhuis tijdens de vrijdag markt bij de put. We genieten elke keer weer.

Tot dan(s) Anne Horster

Geef een reactie